Vraag en Antwoord

Vraag en antwoord

Activeren en reserveren

De activeringsperiode voor jouw FreeCityFlight voucher is mogelijk nog niet begonnen of reeds verstreken. Bekijk hiervoor de geldigheidsperiode vermeld op jouw voucher. Er kunnen hierop geen enkele uitzondering worden maken.

Bij een All-in FreeCityFlight hoeft de reiziger geen eigen bijdrage te betalen voor de luchthavenbelasting. Er is alleen een bijdrage van € 10 voor boekingskosten. Een ‘All-in’ FreeCityFlight voucher is als zodanig te herkennen als er links naast het vouchernummer staat aangegeven dat het om een ‘All-in’ voucher gaat.

VIMAS streeft ernaar om uw aanvraag voor een vliegticket binnen twee weken af te handelen.

VIMAS dient minimaal acht weken voor uw gewenste vertrekdata in bezit te zijn van uw reserveringsvoucher en originele FreeCityFlight voucher. 

De vliegticket kan alleen worden aangevraagd door iemand vanaf 18 jaar en ouder. De ouder of voogd dient onder zijn/haar eigen naam te activeren voor het kind. Op de reserveringsvoucher kunt u later de gegevens van het meereizende kind invullen.

Pas wanneer VIMAS de volledig ingevulde reserveringsvoucher en de FreeCityFlight voucher heeft ontvangen kan de vlucht definitief door ons voor jou worden aangevraagd. Het is niet mogelijk om een vlucht in optie te nemen.

Wordt er geen reservering gemaakt voor een vliegticket binnen de gestelde periode, en heeft u de eigen bedrage aan VIMAS betaald, dan is het door u betaalde bedrag voor boekingskosten (€10) terug te vragen. Dit geschiedt uitsluitend na het retour sturen van de FreeCityFlight voucher tezamen met een schriftelijk verzoek tot een maand na het einde van de geldigheidsperiode.

De FreeCityFlight voucher staat niet op naam en is vrij overdraagbaar tot het moment van de aanvraag van de vliegticket. Na het toesturen van de reserveringsvoucher aan VIMAS is het niet meer mogelijk om de voucher over te dragen.

Als u met meerdere personen samen op één vlucht geboekt wilt worden, dan is het belangrijk om de reserveringsvouchers en FreeCityFlight vouchers gezamenlijk, in één envelop, naar VIMAS te sturen. Hierdoor is het voor de medewerkers van VIMAS duidelijk dat u samen wilt reizen.

Alle vliegmaatschappijen zijn inmiddels overgestapt van papieren vliegtickets naar electronic tickets, de zogenaamde e-tickets. Een e-ticket is eigenlijk niets anders dan een unieke bevestigingsnummer.  Print altijd je e-ticket uit en neem dit mee op reis in uw handbagage.

TIP: Print nog voor de zekerheid een extra kopie, mocht je de eerste ergens kwijtraken. Bewaar deze kopie in een andere koffer als het eerste exemplaar.

Met het boekingsnummer kan je bij de betreffende vliegmaatschappij de boeking bekijken, stoelen reserveren, eventueel wijzigingen aanbrengen en online inchecken voor jouw vlucht zodat je zelf al de boardingpass kunt uitprinten.

De vliegmaatschappij geeft meestal aan hoe laat je kunt inchecken en een aanbeveling hoe lang van tevoren je op de luchthaven dient te zijn.

Vliegen

In geval van vluchten op of rond feestdagen, schoolvakanties of een bijzondere gebeurtenis op de plaats van vertrek of bestemming, kan een toeslag worden berekend. Omdat de beschikbaarheid van vliegtickets continue wijzigt is het niet mogelijk vooraf de hoogte van de toeslag aan te geven, deze wordt bepaalt zodra VIMAS jouw vliegticket definitief aanvraagt. In het geval dat er een toeslag aan jou moet worden doorberekend zal VIMAS jou eerst per e-mail informeren en jouw akkoord vragen voordat de vlucht definitief voor jou wordt geboekt.

De vluchten worden niet specifiek met een bepaalde vliegmaatschappij uitgevoerd. Alhoewel Transavia de voorkeur geniet, worden ook vliegtickets geboekt bij overige luchtvaartmaatschappijen zoals o.a. KLM, Vueling, EasyJet en anderen. Alle vluchten zijn vanaf en naar een Nederlandse luchthaven, en in uitzonderlijke gevallen van Brussel of Weeze.

Je kunt (momenteel) kosteloos per persoon één stuks handbagage meenemen, mits deze voldoet aan de gestelde voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij.

Let wel: meerdere luchtvaartmaatschappijen overwegen om ook kosten te berekenen voor het meenemen van handbagage. Mocht dit van toepassing zijn, dan krijg je hiervan uiteraard voor een definitieve boeking bericht.

Wil je nog ruimbagage meenemen, dan kun je deze zelf aanvragen na ontvangst jouw, door ons geboekte, vliegticket(s). De kosten om een extra koffer mee te nemen zijn afhankelijk van het gewicht, alsmede verschillen deze kosten per luchtvaartmaatschappij.

Vanaf november 2006 gelden voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) nieuwe regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden en op de juiste manier verpakt worden meegenomen.
Dit geldt voor passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een vliegveld binnen de Europese Unie. De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie, alsmede voor gels, pasta’s, lotions en de inhoud van spuitbussen. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen hier dus ook onder.

Wegens strenge veiligheidsmaatregelen worden de regels voor handbagage regelmatig aangescherpt.

Voor het laatste nieuws omtrent het meenemen van handbagage kijk op www.schiphol.nl of bij de desbetreffende vliegmaatschappij waarmee u uw vlucht gaat maken.

Je mag (momenteel) kosteloos één stuks handbagage meenemen.
Indien je ruimbagage wilt meenemen kun je bij de luchtvaartmaatschappij zien welke kosten er voor jou zijn en of er een maximum aan zit.
Kijk voordat je gaat reizen op de website van de vliegmaatschappij welke eisen aan (hand)bagage worden gesteld.

Indien gewenst dien je zelf een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten, dit kan je doen bij jouw eigen verzekeraar of bank. VIMAS sluit geen verzekeringen af.

Nadat VIMAS jouw FreeCityFlight voucher, jouw reserveringsvoucher met daarop de gewenste bestemming en reisdata met een handtekening voor akkoord en jouw bijdrage voor de boekingskosten heeft ontvangen, kan de vlucht definitief voor u worden aangevraagd. Indien de vlucht beschikbaar is en voor jou gereserveerd wordt, ontvang je binnen vier werkdagen een bevestiging/e-tickets per email.

Het is helaas niet mogelijk om de geldigheidstermijn van de FreeCityFlight voucher te verlengen.

Nadat jouw vlucht definitief is geboekt, kan deze niet meer via VIMAS worden veranderd.

Verblijf

Indien gewenst dien je zelf een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten, dit kun je doen bij jouw eigen verzekeraar of bank. VIMAS sluit geen verzekeringen af.

Het is voor jou natuurlijk mogelijk om vooraf een hotel te boeken. Kijk hierbij vooral naar de boekings- en annuleringsvoorwaarden van het hotel. Dit is natuurlijk belangrijk als VIMAS mogelijk niet op de gewenste data of naar de gewenste bestemming een vliegticket kan boeken.   

Ja, aangezien de FreeCityFlight voucher niet op naam staat is deze vrij overdraagbaar. Zodra je de reserveringsvoucher hebt ingestuurd is het niet meer mogelijk om de voucher over te dragen.

Via VIMAS kun je geen hotel boeken. Je bent geheel vrij om te overnachten waar je wilt, en deze overnachtingen te boeken bij de reisorganisatie of hotelwebsite van jouw eigen keuze. Om het gemakkelijk te maken vind je op deze website wel enkele links naar aanbieders van hotelovernachtingen, maar dit is niet verplicht en wij dragen ook geen enkele verantwoordelijkheid over de uitvoering hiervan.

De minimale verblijfsperiode is 4 nachten en maximaal 31 nachten. Er kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt op deze verblijfsperiode.